Bd.Republicii nr.38 BL.2irta Sc.B Ap.2, Pitesti 0758708788 0732650028 creditsuper@yahoo.com L-V: 09:00 - 17:00

Credit pentru firma - informatii esentiale si consultanta

Doriti un credit pentru afacerea pe care o conduceti? Ei bine, banca va dori sa afle multe înainte să va acorde finantarea respectiva. Pentru o firma din Arges, si nu numai, drumurile la banca, actele si informatiile solicitate, poate chiar gaantarea imprumutului pentru firma pot fi aspecte destul de descurajante insa nevoia unei investitii sau a capitalului de lucru reprezinta elemente extrem de importante in activitatea unei firme.

Unul dintre primele lucruri pe care le descoperă antreprenorii excesiv de optimisti în timp ce caută finanțare este că băncile nu finanțează exclusiv planurile de afaceri. În apărarea acestora, ar fi împotriva reglementarilor bancare dacă ar face acest lucru. Băncile se ocupă cu banii deponenților.

Atunci este de așteptat ca solicitarile sa fie cat mai multe atunci când solicitați un împrumut pentru afacerea dvs. Există excepții ocazionale de la orice regulă, desigur, dar aici este regula generală:

1. Garanția pentru un imprumut acordat pe societate

Nevoia de garanții înseamnă că majoritatea proprietarilor de întreprinderi mici trebuie să se angajeze cu bunuri personale, de regulă colateral constand in imobile personale, pentru a obține un împrumut de afaceri. In aceasta situatie putem discuta fie de gaantarea printr-un contract de ipoteca imobiliara care sa acopere valoarea imprumutului, fie de fideiusiune personala (persoanele implicate in adminstrarea afacerii garanteaza cu activele personale pana la concurenta sumei creditului insa fara a exista un contract de ipoteca), cash-colateral plus eventuale garantii ale statului sau entitati care ofera programe de finantare (cash-ul colateral presupune o contributie in bani lichizi care se constituie drept garantie pentru un anumit procent din credit iar diferenta poate fi acoperita, spre exemplu, din finantare a FNGCIMM), garantii constituite din stocuri,etc.

In functie de suma solicitata, un credit pentru firma poate fi acordat in conditii unsecured (negarantat), in anumite situatii si banci chiar fara obligativitatea contractului de fideiusiune.

2. Toate detaliile financiare ale afacerii tale

In momentul solicitarii imprumutului pentru societate, o banca va solicita acces la majoritatea detaliilor financiare ale companiei. Aceasta include toate împrumuturile și datoriile curente și trecute, toate conturile bancare, conturile de investiții, conturile facilitatilor de credit și, bineînțeles, informații de sprijin, inclusiv numere de identificare fiscale, adrese și informații complete de contact.

Practic, toate informatiile inregistrate in ultimul bilant si balanta aferenta, dar si cea mai recenta balanta incheiata, de regula nu mai veche de trei luni, pot fi insotite de o situatie analitica (detaliata) din care sa reiasa componenta unor anumite conturi.

Situațiile financiare trebue sa fie complete si corect intocmite, de preferință auditate sau revizuite de un expert contabil autorizat CECAR, in situatia in care cifra de afacere depaseste o anumita suma.

Bilanțul trebuie să enumere toate activele, pasivele și capitalul dvs. de afaceri, iar cel mai recent bilanț este cel mai important. Declarațiile de profit și pierdere ar trebui să depășească, în mod normal, cel puțin doi ani, dar se pot face excepții, ocazional, dacă nu aveți suficient istoric, dar aveți bunuri de credit și active pentru a vă gaja ca garanție.

Pentru întreprinderile cu mai mulți proprietari sau administratori, banca va dori situații financiare de la toți proprietarii care au acțiuni semnificative, de regula mai mult de 25%-33%. Și da, așa cum am presupus în introducerea acestui articol, astfel putem ajunge la garanția personală. In functie de situatia financiara a companiei, vechimea acesteia, valoarea imprumutului, puteti sa va așteptați să semnați o garanție personală ca parte a procesului de împrumut.

3. Planul de afaceri

Desi nu este o regula, majoritate a cererilor de împrumut comercial ar trebui sa fie insotite de un plan de afaceri. Practic, in situatia in care vorbim de o firma aflata la inceput de drum sau o companie cu activitate sub un an, orice analiza ar fi lipsita de substanta in lipsa unui astfel de plan, mai ales daca suntem interesati de un imprumut pentru investitii pe societate. Ce predictibilitate putem stabili pentru firma daca aceasta nu a incheiat inca un an fiscal sau doar ce acesta a fost depus? Primul an este destul de dificil sa fie unul elecvent, cu atat mai mult sa poata fi stabilit etalon pentru afacere pe termen mediu-lung.

4. Conditiile specifice de creditare

Fiecare banca are normele si criteriile interne in functie de care sunt stabilite conditiile in care poate fi acordat un imprumut. Fie ca discutam de domeniul de activitate (codul CAEN inregistrat versus activitatea real desfasurata), de tipul imprumutului solicitat versus informatiile financiare ale companiei, de necesarul de finantare obligatoriu sau nu pentru capital de lucru, de inregistrarile contabile cu privire la anumite conturi, de vechimea companiei (de regula trebuie sa existe doua exercitii financiare incheiate desi pot exista si exceptii), toate aceste aspecte sunt analizate si pot reprezenta elemente obligatorii care conduc catre aprobarea sau respingerea solicitarii.

5.Costul unui credit pentru firma

Este drept ca oricine isi doreste un cost al creditului cat mai bun insa acest cost, sau mai bine spus asteptarile pentru costul creditului respectiv, trebuie direct corelat cu bonitatea si specificul firmei. Daca unul dintre partenerii nostri de afaceri a reusit sa obtina un imprumut la o anumita banca, cu un anumit cost, nu inseamna ca si noi vom reusi acelasi lucru. Dobanda pentru o facilitate de credit reprezinta practic costul cu care o institutie de creditare este dispusa sa acorde un imprumut in raport cu potentialul risc de default pe care si-l asuma prin acordare firmei respective. Asadar, cu cat firma prezinta un risc mai mic, cu atat mai mica ar trebui sa fie dobanda acordata.

Vi se par descurajante aspectele enuntate mai sus? Nu trebuie insa este important sa va inarmati cu rabdare si totodata sa beneficiati de suport si consultanta de specialitate in tot acest demers astfel incat probabilitatea de aprobare a unui credit pentru firma sa creasca. Pentru clientii din Arges care doresc un imprumut pentru societate, venim in sprijin cu servicii complete de consultanta, dublate de experienta solida in domeniu. Daca vreti sa obtineti finantare pentru firma, va asteptam sa ne cunoastem. Ne putem intalni la biroul nostru din Pitesti, BD.Republicii nr.38, BL.2irta sau putem programa o intalnire la numerele de telefon 0758708788 | 0732650028.